Coșul meu
Coșul de cumparături e gol.
Mustoasa de Măderat Mustoasa de Măderat

Mustoasa de Măderat

Mustoasa de Măderat este un soi autohton ce își are originea în localitatea Măderat, de unde și-a luat și numele.

Producem vin din Mustoasă de Măderat în două game: Castel Sofia și MaxiMarc.

Mustoasa de Măderat Castel Sofia este produsă ca pe vremuri, în secolul 19. În trecut, Mustoasa se culegea după prima brumă și se așeza fiecare ciorchine pe ață, în pod, unde era mai aerisit și astfel începea procesul de deshidratare parțială a strugurilor.

Ne-am dorit să urmăm tradiția. Doar că nu punem strugurii pe ață, ci îi culegem la jumătatea lunii octombrie și îi asezăm în lădițe pe care le stocăm într-o hală cu ventilație continuă timp de o lună. În această perioadă, strugurii nu se usucă, însă se usucă ciorchinele. Astfel, seva intră în boabe, iar acestea continuă să se maturizeze. La fel și pielița și sâmburii, ducând la arome complexe.

Vinul are arome de miere, de fructe coapte – caise coapte, piersici galbene, migdale, nuci verzi. Un vin cu aciditate și mineralitate puternice, cu un potențial de învechire de 5+ ani.

Mustoasa de Măderat MaxiMarc este un vin care a evoluat foarte bine în sticlă, cu un potențial de învechire de 3+ ani. Nu are perioadă de deshidratare în lădițe, ci ajunge direct în cramă. Are o perioadă de macerare care durează cel puțin 24 de ore, iar fermentarea se face în cisterne de inox.

După fermentare, Mustoasa MaxiMarc are o perioadă de maturare pe drojdii fine timp de 6 luni în inox, în timp ce Mustoasa Castel Sofia are o perioadă de maturare de un an pe drojdii fine, în butoi de stejar. Sunt perioade de recoltare și metode de vinificare diferite.

Totul pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență că din același soi, în mai multe stiluri de vinificație, pot rezulta vinuri excepționale și totdată complexe.

 “Soiul, creat în marele laborator al naturii, prin selecție populară, de locuitorii acestei zone, avea să intre în istorie sub numele de Mustoasă de Măderat”  – Dr Ing. Ion Pușcă